Zadnji teden v znamenju satire in glasbe

paolo-rossi

Pretekli petek so Pegule zapolnile izolski Arrigoni in zaradi velikega zanimanja marsikoga pustile v pričakovanju naslednjega termina predstave. Začetek je bil vremensko buren, s strelami v ozadju, in organizatorji so lahko le stiskali pesti, da tokrat pegula ne obišče njih. Vreme je zdržalo in večer se je iztekel z bučnim aplavzom Iztoku Mlakarju in odlični igralski zasedbi, ki je postregla s kriminalno komedijo, obarvano s primorskim narečjem. Zaradi izjemnega zanimanja za Pegule, peto Mlakarjevo avtorsko delo, se Primorski poletni festival dogovarja za dodatni  termin konec avgusta. Lokacijo in datum potrdijo v kratkem.

pegule

Nova priložnost za smeh bo že v torek, 23. julija, ko bo na vrtu plače Gravisi-Buttorai ob 21.30 nastopil priznani italijanski komik, igralec in satirik Paolo Rossi z glasbeno spremljavo Emanuela dell'Aquila, Alexa Orciaria in Caterine Gabanelle. Paolo Rossi je v svoji karieri postal ena od prepoznavnih figur italijanske komedije, cenjen zaradi inteligentnega humorja in sposobnosti, da se občinstva dotakne tudi na globlji ravni in v njem izzove razmislek o današnjem času. Improvizacija je njegova stalnica in prav ta s svežino in nepredvidljivostjo bogati njegove nastope. Besedi Paola Rossija bomo prisluhnili v torek zvečer. 

paolo rossi

Dan kasneje, 24. julija ob 21.30, bo klavirski duet Moonwalk na istem prizorišču  večer posvetil Michaelu Jacksonu. Projekt je zamisel Marca Ballabena, pianista in klaviaturista, in Sebastiana Di Bina, klasičnega glasbenika in zmagovalca številnih mednarodnih tekmovanj. Marco Ballaben je kot skladatelj in glasbenik znan predvsem po svojem edinstvenem glasbenem slogu, ki združuje različne zvrsti od klavirske klasike do popa in jazza. Njegova pot ga je vodila do sodelovanja s popularnimi pop skupinami kot so Passengers in Venice, glasbo pa je pisal tudi za dokumentarce, zvočne pravljice in medijsko hišo RAI, avtorske pesmi pa je zbral na albumu Conchiglie e stelle. 

Tokrat je glasbene moči združil z glasbenim virtuozom Sebastianom Di Binom, klasičnim glasbenikom, ki je požel že številne odmevne nagrade. Di Bin nastopa na prestižnih koncertnih prizoriščih in sodeluje z založbo Centaur Records, ki velja za eno najstarejših in največjih klasičnih založb v ZDA. Z velikih svetovnih odrov prihaja v sredo v Koper, kjer bosta v duetu z Ballabenom za vse ljubitelje klavirskih melodij ustvarila poseben večer. Soorganizator obeh večerov je italijanska skupnost Koper, ki omogoča tudi prost vstop. 

Festival se bo zaključil v soboto, 27. julija, ob 21.30, na plaži Valdoltra z nastopom Alda Kumarja in skupine Anbot. Kumar velja za enega najbolj znanih slovenskih sodobnih skladateljev. Za svojo glasbeno ustvarjalnost, ki sega od filma do gledališča, koncertne in vokalne glasbe, si je prislužil letošnjo Župančičevo nagrado za življenjsko delo. Zasedbo Anbot, mešanico najrazličnejših glasbenikov z različnimi profesionalnimi poslanstvi, je Kumar ustanovil leta 2012 in v njej igra tudi harmoniko. Anbot za današnji čas igra redko kombinacijo glasbe; v repertoarju najdemo pesmi balkanskih narodov, glasbo narodov vzhodne Evrope in motive iz drugih evropskih ljudskih pesmi.