Večmedijska razstava Piha široko - izplujeva.

piha-sirokofbcover

Razstava "Piha široko, izplujeva" je del spremljevalnega programa Primorskega poletnega festivala in je posvečena prenovi jadrnice Galeb baletnega dua Pina in Pie Mlakar. Naslov je citat iz ladijskega dnevnika Pie Mlakar. 

Razstava prepleta dokumentacijo postopka obnove jadrnice, ki jo je umetnica spremljala med leti 2020 in 2022, s poetičnimi in simbolnimi interpretacijami njenega pomena v zgodbo o telesih, ki jih združujejo delo, morje in čas. 

Razstavljena dela iščejo krhka razmerja, strukture, napetosti, praznine in ritem, ki nastajajo med vidnimi in nevidnimi udeleženci procesa prenove. Avtorica v seriji skulptur, ki podpirajo in usmerjajo pogled v za plovbo neuporabne dele jadrnice zasleduje koreografijo predmetov, odpada, prahu, ki jih razume kot dejavne in enakopravne akterje, pravzaprav kot snov, v katero se duh jadrnice med dvema fazama prenove prelije. 

Datum: 07 jul 2023, 18:00

Lokacija: Monfort, Obala 10, Portorož

Po odprtju vas v sodelovanju s Primorskim poletni festivalom ob 21. uri vabimo na plesno predstavo Stopi iz moje sence PI314, hommage življenju in delu Pie in Pina Mlakarja, v Tartinijevo gledališče v Piranu. Na poti do gledališča si lahko pred Pomorskim muzejem “Sergej Mašera” Piran ogledate jadrnico Galeb.

Projekt sofinancirata Ministrstvo za kulturo ter Avtonomna dežela Furlanija – Julijska krajina v sklopu projekta Periferni spomini (Peripheral Memories).

ptlstopi iz moje sencedragovidemsek 15 of 28

ZAJTRK Z UMETNIKI 

Sobota, 8. 7. 2023, 10.00, IoDeposito, Neja Tomšič, Nastja Bremec Rynia e Michal Rynia,, razstavišče Monfort

Naslednje jutro bo ob 10. uri v Info centru Monfort potekal zajtrk in pogovor z avtorico razstave Nejo Tomšič ter s plesalcema Nastjo Bremec Rynia in Michalom Rynia o izkušnjah dela z Galebom in tradiciji Pia in Pino Mlakar. 

Pogovor bo vodila Chiara Isadora Artico.

Lokacija: Monfort, Obala 10, Portorož