SZJ-Dobra popotnica 30. Primorskega poletnega festivala v novo desetletje

foto-dragan-clarica

Prve stoječe ovacije v zgodovini festivala

Festival se je pričel z gostovanjem Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana, ki je na otvoritvi 1. julija s predstavo Penelopiada navdušila občinstvo, za glavno igralko Polono Juh pa je bilo to še posebej dragoceno, saj je bilo to zanjo prvo sodelovanje s Primorskim poletnim festivalom.

Predsednico Društva Primorski poletni festival, ki je letos po desetih letih znova v celoti prevzelo organizacijo festivala, in vodjo projekta Nevo Zajc veseli predvsem, da »občinstva nismo razočarali, kajti občinstvo šteje največ! O tem pričajo podatki in odzivi. Prvič v zgodovini smo na otvoritveni predstavi doživeli stoječe ovacije.«

Intenzivna in dinamična igra z neustavljivo žensko energijo, ki je kot festivalska tema prežemala letošnjo edicijo, je navdušila s 180 mesti razprodano dvorano sv. Frančiška. Tudi naslednji dan sta sledili dve polno zasedeni izvedbi Krleževe drame V agoniji, kjer je publika v scensko preobraženi palači Gravisi-Buttorai spremljala predstavo iz neposredne bližine.  

V skrbno izbranem programu 11 predstav, ki so bile odigrane v treh tednih, je potrebno izpostaviti še zaključno predstavo Slovenskega stalnega gledališča Trst Mario in čarodej. Ta je na plažo v San Simonu s prenosom v naravno prizorišče prinesla presežek, ki si ga  od ambientalnih dogodkov, kakršne je nudil letošnji PPF, lahko le želimo.

Ker so bile mnoge lokacije omejene s prostorom, nekatere kar butične, o množičnem obisku zgolj z golimi številkami organizator ne more govoriti. Je pa zelo vzpodbuden podatek, da je bila zasedenost posameznih dogodkov med 80 in 100 %, skupno število obiskovalcev pa je preseglo 1600. 

Kot pravi umetniška vodja Anja Bajda, je bil festival najbolj dragocen prav zaradi odziva občinstva, ki je bil neverjeten: »Publike, tako željne žlahtnih gledaliških dogodkov in tako izjemno hvaležne zanje, si vsak festival lahko samo želi.«, in zaključuje, da je to čudovita popotnica za prihodnje edicije.


Nepogrešljiva podpora lokalne skupnosti

Letos je bil festival po odpovedi sodelovanja Gledališča Koper pri organizaciji izveden v samostojni organizaciji društva PPF, ki se je soočalo s časovnimi, kadrovskimi in finančnimi izzivi, vendar organizator letošnjo bilanco zaključuje spodbudno, s pozitivno ničlo. V luči financ gre za uspešno izpeljan festival zasluga najprej štirim obalnim občinam, ki so za izvedbo prispevale 50.000,00 €, podpori italijanskih skupnosti Slovenske Istre ter drugim partnerjem in sponzorjem. Skupno vrednost projekta ocenjujejo na nekaj več kot 91 tisoč EUR, v kar so všteti prispevki vseh partnerjev.  

Organizator meni, da bo jesen pravi čas za premislek o sadovih projekta, zato takrat pričakuje javno evalvacijo jubilejnega festivala. Zaenkrat pa izreka zahvalo vsem, ki so festival podprli, še posebej publiki, ki je z obiskom dokazala, da je željna tovrstnih dogodkov.

 

***

Pripravila: Tjaša Likar, Primorski poletni festival

stiki z javnostjo

pp.festival@siol.net // t.: +386 40 571 477