Sporočilo za javnost: Predstavitev programa in druge posebnosti letošnje organizacije 30. Primorskega poletnega festivala

novinarska-konferencafoto-sara-glavina-5

Festivalska tema je ženska

Umetniška vodja dr. Anja Bajda o programu 30. PPF pravi, da je prevladujoča tema 

»…položaj ženske v različnih družbenih razmerah in okoliščinah, ki se kaže v razmerju do patriarhata, do rigidnih družbenih struktur, kot sta denimo aristokracija ali malomeščanstvo, družbenih pričakovanj in idealov, povezanih z materinstvom, do nežnejših občutenj in izkušenj, kot je intimen čustveni odnos in profesionalna pot dveh plesalcev.«

V dobrih treh tednih bo festival ponudil gledališke in plesne predstave, glasbeno-kabaretni dogodek in razstavo kot del spremljevalnega programa. PPF letos ob letošnji 30. obletnici obuja svoje prvotno poslanstvo, saj se vrača v raznolika oko­­lja istrskih mest z dogodki, ki oživljajo mestni trg, dajo posebno vsebino mestni palači ali se selijo kar na plaže. 

novinarska konferencafoto sara glavina 10

V juliju 11 predstav

Odprtje festivala bo v soboto, 1. julija, na Titovem trgu, kjer bo ljubljanska Drama odigrala vznemirljivo predstavo Penelopiada s Polono Juh v glavni vlogi. Nedeljska predstava V agoniji Društva dveh in Foruma slovanskih kultur bo v koprski palači Gravisi, medtem ko se PPF v sredo, 5. julija, seli v Letni kino Arrigoni, kjer bo na ogled duhovita predstava Predsednice v produkciji Zavoda Melara. Dan kasneje, 6. julija, bo v Gledališču Koper plesna predstava Traviata gostujoče italijanske skupine Artemis danza.


Drugi julijski vikend (7. 7.) ponuja v piranskem Gledališču Tartini še en plesni posladek, in sicer predstavo Stopi iz moje sence PI 314, ki sta jo oblikovala Plesni teater Ljubljana in MN Dance Company in je poklon Pii in Pinu Mlakar, uglednima slovenskima plesalcema in koreografoma

Pred tem bodo v Monfortu v Portorožu ob 18.00 odprli razstavo Piha široko, izplujeva.ki jima je posvečena ter predstavili video o obnovi njune jadrnice Galeb.  V nedeljo, 9. julija, se vračamo v Ankaran, kjer bo  nastopila Vita Mavrič s svojimi glasbeniki v Kontra-Albi.

Predstava Večni otrok v produkciji Slovenskega ljudskega gledališča Celje bo v petek, 14. julija, v izolskem Arrigoniju. Teden kasneje se PPF vrača v koprsko palačo Gravisi, kjer se bo na vrtu predstavila Petra Blašković z monodramo Francamente. Dogajanje se bo nadaljevalo v petek, 21. julija, na ankaranski plaži Valdoltra, kjer bo na ogled Rita in sodnik Marca Artusija. Sobota, 22. julija, bo v portoroškem Avditoriju namenjena plesni predstavi Vivaldiana v izvedbi skupine Spellbound Contemporary Ballet iz Rima. Festivalsko poletje bomo sklenili dan kasneje na plaži, kjer bo predstava Mario in čarodej Slovenskega stalnega gledališča Trst, ki je pred nedavnim prejela nagrado tantadruj za najboljšo predstavo minule sezone v primorskih gledališčih.

Vstopnice so v predprodaji do 25. junija, in sicer na spletni strani Mojekarte, za koprske predstave tudi na v TIC Koper, za izolske tudi v galeriji Alga, za predstave v Portorožu in Piranu tudi v Avditoriju Portorož in na njihovi spletni strani

Letos je organizacijo Primorskega poletnega festivala prevzelo društvo

Pred enim letom je Gledališče Koper odpovedalo sodelovanje pri organizaciji Primorskega poletnega festivala, ki je pod njegovim okriljem izvajal skoraj deset let. Ko se je društvo PPF s partnerji pogovarjalo o možnostih nadaljevanja uspešne festivalske zgodbe, so soglasno sklenili, da je projekt potrebno ohraniti, saj v kulturnem prostoru predstavlja že uveljavljeno blagovno znamko. 

Ko so predstavniki štirih občin Slovenske Istre podpisali pismo o nameri, je društvo skupaj s podporniki festivala analiziralo obstoječe stanje, pripravilo izhodišča in akcijski načrt za njegovo izvedbo v spremenjenih razmerah.

Organizacijo festivala so podprli dolgoletni partnerji kot je skupnost Italijanov Santorio Santorio iz Kopra, CAN Koper, Avditorij Portorož, Center za kulturo, šport in prireditve Izola, s prispevkom so pristopili tudi CAN Piran, Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran, italijanski konzulat, italijansko veleposlaništvo in italijanski kulturni inštitut. Skupni znesek organizacije festivala znaša 89.752,00 €, od tega 50.000,00 € pripevajo štiri občine, 30.752,00 € partnerske organizacije, zasebni kapital oziroma sponzorstva pa znašajo 9.700,00 €, med katerimi je potrebno izpostaviti predvsem Triglav, ki je sponzor otvoritvene predstave Penelopiada, in Okolje Piran. 

Kljub temu, da je organizacija za društvo velik zalogaj tako v ekonomskem kot v logističnem smislu, verjamejo, da bo trud na koncu poplačan in da bo letošnja edicija začetek preporoda Primorskega poletnega festivala.

Fotogalerija