Primorski poletni festival zaključen s presežki

otvoritev-31.-ppfmarko-stropnik-14

Festival se je letos začel z veliko otvoritvijo na Titovem trgu s predstavo Mnogo hrupa za nič, ki je ponudila izjemno ambientalno postavitev za 16-člansko zasedbo SNG Nova Gorica. V juliju je sledilo še nekaj izvrstnih predstav, kot sta na Borštnikovem srečanju nagrajeni Juriš SLG Celje in Spolna vzgoja II: Borba Mladinskega gledališča, Maske in Mesta žensk. Prav slednja, ki je bila izvrsten primer dokumentarnega gledališča, se je s svojo neposrednostjo in pričevanji o spolni vzgoji v času Jugoslavije močno dotaknila občinstva.

Zagotovo je največji vrhunec letošnje sezone edina plesna predstava balet Grk Zorba, ki je je z več kot 1000 obiskovalci napolnila amfiteater portoroškega Avditorija in zasedbo SNG baleta Maribor nagradila z glasnim aplavzom in stoječimi ovacijami. Vse to potrjuje, da je v Slovenski Istri veliko prostora tudi za zahtevnejše gledalce in gledalke in da lahko umetnost vsaj za en večer poveže zelo raznoliko občinstvo, tudi tuje. 

primorskipoletnifestivaltl10

Italijanska skupnost omogočila gostovanje 

Sledilo je še nekaj vrhunskih dogodkov, kot so italijanska gostovanja. Izstopajoč nastop z vsestranskim igralcem in satirikom Paolom Rossijem je bil deležen stoječih ovacij, festival pa je prvič v Sloveniji gostil klavirski duet priznanih pianistov Marca Ballabena in Sebastiana di Bina, ki sta se v projektu Moonwalk poklonila Michaelu Jacksonu. Oba dogodka je kot soorganizator podprla italijanska skupnost Koper, medtem ko je izvedbo italijanske premiere Goccia di sale iz SSG Trst omogočila italijanska skupnost Piran. To je bila v zgodovini festivala tudi prva postavitev dogodka pred Kosmačevo hišo v Portorožu. 

S predstavo Mataz Teatra Sogno di mezz'estate smo bili priča Shakespearovemu Senu kresne noči, ki je v sodobni preobleki svojo čarobnost okrepil v morskem ambientu plaže Valdoltra. Manjkalo ni niti smeha in svobodne ženske energije, ki je zavela z odra v monokomediji Bužec on, bušca jaz in Nikoli ni prepozno v produkciji SiTi teatra. 


Pegule kmalu tudi v Kopru

Razprodane Pegule, peto avtorsko delo Iztoka Mlakarja, in povpraševanje mnogih, ki se predstave niso udeležili, so spodbudili organizatorje, da se pred iztekom poletja z Avditorijem Portorož, ki prvič nastopa v vlogi producenta, dogovorijo še za dodaten termin. Ta se obeta konec avgusta v Kopru. Organizator vabi vse, da sledijo spletni strani festivala oziroma družbenim omrežjem, kjer bodo kmalu objavljene podrobnosti.  

pegulemagic 20

Uglašen zaključek festivala

Preteklo soboto se je z nastopom Alda Kumarja in skupine Anbot v idiličnem ambientu plaže Valdoltra festival zaključil 31. Primorski poletni festival. Živahne melodije raznolike zasedbe pod vodstvom skladatelja Kumarja so sproščeno zaokrožile letošnjo edicijo, ki je ponudila 12 dogodkov.

Festival je ponovno dokazal svojo pomembno vlogo v kulturnem dogajanju regije in pritegnil številno zvesto publiko. Skoraj tri tisoč obiskovalcev, željnih kulturnih prireditev na prostem, je namreč napolnilo domala vsa prizorišča.  

Razprodane predstave in pozitivni odzivi-kar troje stoječih ovacij, so pokazali, da Primorski poletni festival ostaja pomemben kulturni projekt, ki bogati življenje skupnosti.

Partnerstvo je ključno 

Za uspešno izvedbo festivala se organizator zahvaljuje predvsem štirim obalnim občinam, ki so festival podprle z 72 tisoč €. Posebej ponosni so na častno pokroviteljstvo ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko, ki ga je pospremila tudi finančna podpora in ki je s tem izkazala podporo dolgoletnemu delu in prizadevanju za razvoj kulture v regiji, še posebej pa naporom, da bi bile uprizoritvene umetnosti dostopne čim širšemu krogu ljudi. 

Nepogrešljivo je tudi sodelovanje italijanskih skupnosti Piran in Koper, ki sta imeli za festival izjemen posluh. Program je s sponzorstvi in donacijami podprlo tudi nekaj podjetij. Četrino prihodkov je festivalu prinesla prodaja vstopnic in pomembno pripomogla  k realizaciji celotnega načrta.