Predstava o izzivih materinstva ob otroku z Downovim sindromom

manca-ogorevc-foto-uroš-hočevar-1440x960

Uprizorili bodo igro zelo uspešne izraelske avtorice, mednarodno priznane pisateljice, dramatičarke, libretistke in prevajalke Nave Semel. Njeni romani so bili prevedeni v številne tuje jezike, pisateljica je bila tudi večkrat nagrajena. 


Monodrama Večni otrok je nastala leta 1986. Gre za monolog ženske, ki, ne da bi to vedela, rodi otroka z Downovim sindromom. Njen zakon je srečen, njena štiriletna prvorojenka je zdrava, z rojstvom sina z Downovim sindromom pa se njihovo družinsko življenje postavi na glavo. Maya pripoveduje svojo zgodbo na predvečer dneva, ko mora njen sin Yotam prvič v šolo. To je trenutek, ko ga bo morala spustiti iz varnega zavetja družine v svet samostojnosti in tudi okrutnosti, ki se kaže do oseb s posebnimi potrebami.

Igra je doživela premiero leta 1987 v Mestnem gledališču v Haifi, kjer je bila na sporedu kar enajst let in doživela več kot tisoč ponovitev. Leta 1988 je bila nagrajena kot najboljša igra leta, leto pozneje pa tudi kot najboljša uprizoritev leta.

Vrsto let je bila na repertoarjih različnih gledališč v tujini, pa tudi na številnih radijskih postajah. Celjska uprizoritev v režiji Yonatana Esterkina je prva v Sloveniji in sploh prvi slovenski prevod kakega literarnega dela Nave Semel.

manca ogorevc2 foto uroš hočevar 1440x960

S predstavo je celjsko gledališče zelo uspešno gostovalo na Božičnem gledališkem festivalu v St. Peterburgu, kjer je Manca Ogorevc, ki igra Mayo, prejela priznanje za najboljšo žensko vlogo. Novembra 2022 pa je odmevalo gostovanje na festivalu monodram United Solo v New Yorku, ekipa celjskega gledališča je prejela prvo nagrado za najboljšo monodramo v mednarodni konkurenci. 

Posebnost predstave je tudi ta, da je igralka Manca Ogorevc vlogo Maye, matere dečka z Downovim sindromom, izvorno oblikovala tako v slovenskem, kot v angleškem jeziku. 

Anja Bajda

Vstopnice kupite na: https://www.mojekarte.si/si/vecni-otrok/vstopnice-1169559.html ali v Galeriji Alga v Izoli.