Poklon Borisu Pahorju

zafbpahorhommage20242

V Kopru se bomo kot vrsto let doslej, še za časa njegovega življenja, po njegovi smrti pa že tretjič, konec avgusta, ob obletnici rojstva, poklonili njegovemu spominu v Pokrajinskem muzeju. Tokrat bo v ospredju njegova dediščina, posebej knjiga "Trst, to je tam, kjer je Boris Pahor", ki se trudi  biti dejaven poklon pisatelju in njegovemu svetu.

Prispevki, ki sestavljajo pisan, a vendar enoten mozaik, prikažejo pisateljevo neizmerno predanost življenju in ustvarjanju, se na novo lotevajo mentorsko-prijateljske vezi z Edvardom Kocbekom, poglabljajo védenje o posameznih segmentih Pahorjevega pripovedniškega opusa ter prikažejo njegovo pisemsko republiko planetarnih razsežnosti. Iz nje na svojstven način - ter z besedami enega izmed  dopisnikov -  sevajo veličina, spontana nepotvorjenost in kreativnost Pahorjeve osebnosti - ter njen slovensko prečiščeni žar.

Sodelovali bodo raziskovalka in urednica publikacije dr. Urška Perenič, njegov sin Adrijan in Ksenija Majovski, skrbnica njegove osebne knjižnice na Proseku. Pogovor bo povezovala Neva Zajc.