Molière - večni klasik

Molière

Znameniti francoski dramatik in pisatelj je postal klasik že za čas svojega življenja. Takšna podoba se je kasneje samo še krepila in razširila po vsem svetu.
Tudi v Sloveniji smo ga veliko uprizarjali v vseh dobah. V času od samostojnosti dalje smo njegova dela videli največkrat v prevodu Aleša Bergerja, predstave pa so režirali različni režiserji; Vito Taufer kar dvakrat v SNG Nova Gorica, v Kopru ga je režiral Luka Martin Škof (George Dandin), pod njegova dela pa so režije podpisali tudi Boris Cavazza, Samo Strelec, Ira Ratej, Renata Vidič in Dušan Jovanovič.
Primorski poletni festival je leta 2007 v soprodukciji s SSG Trst premierno uprizoril Namišljenega bolnika v režiji Janusza Kice. Istega leta je na festivalu gostoval Tauferjev Plemeniti meščan, leto poprej pa je bilo s tremi Molièrovimi predstavami v njegovem znamenju vse poletje. Od leta 1997 smo Molièra na festivalu gledali kar sedemkrat. Tudi letos se ga bomo spomnili. Že na začetku poletja bomo organizirali  okroglo mizo, na kateri bomo gostili poleg Aleša Bergerja še režiserje in igralce, ki so tako ali drugače povezani z Molièrom.

NZ