Kiosk K67 - programski generator mesta Koper

Kiosk K67

Minuli četrtek so na Ukmarjevem trgu v Kopru postavili Kiosk K67,  mednarodno uveljavljen industrijski objekt, ki ga je leta 1968 oblikoval profesor Saša Mächtig. Kiosk je zaradi svoje modularnosti, prilagodljivosti in oblikovalskega sistema postal ena izmed najbolj priljubljenih ikon v zgodovini mednarodnega industrijskega dizajna. V zadnjih letih pa je vzbudil ponovno zanimanje v več urbanih prestolnicah: od Ljubljane, Zagreba, Beograda, Berlina in New Yorka. Originalni kiosk, ki je del stalne zbirke Obalnih galerij Piran, bo v Kopru do konca decembra. Zanj skrbi Avtomatik Delovišče, ki je fal zamisel za postavitev in bo skupaj z drugimi organizatorji, med njimi je tudi Primoski poletni festival, izpeljal več umetniških in drugih dogodkov. Gost prvega pogovora ob otvoritvi je bil profesor Mächtig.
Od leta 1968 do 1999 so po vsej Jugoslaviji izdelali 7500 enot. Nekatere izmed njih so izvozili na Poljsko, Japonsko, Novo Zelandijo, v Kenijo, Irak, Sovjetsko zvezo in ZDA. Po več kot 50 letih je še vedno uporaben, njegova priljubljenost pa celo narašča. KIos iz prve serije je leta 1970 postal del oblikovalske zbirke MoMA v New Yorku, stal je tudi naTimes Squaru. Končno je svoje mesto v muzeju dobil med razstavo MoMA »K betonski utopiji: Arhitektura v Jugoslaviji, 1948–1980«, kot predmet množičnega oblikovanja.
Kot svojevrstna umetnina sodobnega oblikovanja je kiosk K67 neločljivo povezan s konceptom ulice in ulične opreme, zato je tudi v Kopru umeščen v javni prostor, kjer bo na
izbrani lokaciji v svoji novi vlogi aktiviran kot programski generator mesta.

N.Z.

Fotogalerija