Jugoslavija, moja dežela

Jugoslavija, moja dežela

V Kopru si te dni lahko ogledate predstavo Jugoslavija, moja dežela, ki je nastala po romanu z istim naslovom Gorana Vojnovića in v režiji v režiji Marka Misirače. V novi postavitvi so se povezali Gledališče Koper, Gledališče Prijedor in Fundacija Friedrich Ebert Stiftung. Kot so povedali na srečanju z mediji, je nastajanje te mednarodne soprodukcije trajalo dolgo, ustavila ga je pandemija, zato sta obe premieri, v Prijedoru in Kopru, posebna zmaga. Zgodba prinaša boleče soočenje s preteklostjo, a tudi iskanje identitete mladega Vladana, ki na poti po Jugoslaviji išče očeta.
Avtor romana Goran Vojnović je povedal, da je vesel, da skoraj deset let staro besedilo še živi, a hkrati poudarja tudi njegovo aktualnost. Kajti stvari so, kot je dejal, daneš še slabše, kot so bile.

Režiser Misirača je poudaril, da je koncept predstave predvsem Vladanov pogled, v predstavi ne dajejo odgovorov, marveč puščajo sodbo in razmislek gledalcem. Vlogo Vladana je režiser zaupal mlademu primorskemu igralcu Blažu Popovskemu, v ostalih pa nastopajo igralci obeh gledališč, pri čemer skladno z vsebino govorijo več jezikov. Predstava ima prevod v nadnapisih. V Izoli si jo lahko ogledate v torek, v Kopru pa še do konca meseca. Premiera bo 30. julija na Martinčevem trgu.

N.Z.