Molière
ŽLAHTNI MEŠČAN
Gledališče Piccolo Teatro Città di Sacile (IT)

Igralci: Ruben Bortignon, Chiara Mutton, Lucrezia Zambon, Daniele Poletto, Serena Ervas, Stefano Indrigo, Morena Pajer, Christian Mariotti, Renato Turrin, Paola Tomasella 

Molière se v komediji Žlahtni meščan ponorčuje iz omejenega in povzpetniškega gospoda Jourdaina, ki ni zadovoljen s svojimi meščanskimi koreninami in bi rad za vsako ceno postal aristokrat. V svet plemstva bi rad vstopil, da bi se približal markizi Dorimeni, v katero je močno zaljubljen.

V prepričanju, da si lahko z denarjem čez noč kupi omiko in ugled, kmalu postane tarča številnih prisklednikov in prevarantov. Ko oznani, da hčerke Lucile ne namerava poročiti z nikomer, ki ne bi bil plemiškega rodu, ga iznajdljivo pripelje do roba njen srčni izbranec Kleant, ki se preobleče v sina turškega sultana in s tem vzbudi njegovo naklonjenost.

Molière je v besedilu pokazal tudi, kako v naprezanju za dobičkom, buržuji niso nič bolj pošteni. Stremuštvo in povzpetništvo pa sta značilnosti tudi našega časa, zato se bo v Jourdainovem liku v vseh, ki ga obkrožajo in izkoriščajo, prepoznal marsikdo od nas.

Predstava je v italijanskem jeziku


Organizatorji: Društvo Primorski poletni festival, Društvo Peter Martinc in Skupnost Italijanov Santorio Santorio Koper.
Prireditev je finančno podprla MOK.

VSTOP JE PROST.