Razmah mjuzikla v Sloveniji v zadnjem desetletju in pol – od uprizarjanja broadwayskih in westendovskih glasbenih uspešnic do izvirne domače produkcije – je predvsem med mladimi vzbudil več zanimanja za glasbeno-scenski žanr, ki je bil z nekaj izjemami (Smrad opera in U slovenačkim gorama sredi osemdesetih, Sneguljčica na začetku devetdesetih in Čikago desetletje pozneje) – na slovenskih odrih le redko zastopan. Vzrok bi lahko takrat našli v podcenjevanju tega žanra pri vodstvih gledališč, njihovem nepoznavanju off-brodwayske produkcije, predvsem pa nezavedanjem, da med množico izrazito komercialnih del lahko najdejo tudi mjuzikle, napisane po vrhunskih dramskih predlogah.

Danes tudi naša gledališča vedo, da mjuzikel pomeni še kaj drugega kot le všečno glasbeno komedijo. Da bi del te glasbeno-scenske tradicije približali tudi občinstvu na Obali, v Stoletju mjuzikla predstavljamo mejnike v razvoju tega žanra glasbenega gledališča in jih povezujemo v zaokroženo celoto; ob glasbi in vokalnih interpretih posamezne točke z govorjenim besedilom povezuje pianist, ki gledalcem predstavi razvoj žanra, smernice in prelomnice v njegovi zgodovini.

Avtor veznega besedila in režiser uprizoritve je danes eden najvidnejših evropskih režiserjev mjuziklov, Čeh Stanislav Moša, ki v Stoletju mjuzikla predstavlja odlomke iz devetnajstih mjuziklov od tridesetih let prejšnjega stoletja do danes: Lasje, NesrečnikiMačkeEvitaMy Fair LadyJekyll and HydeMiss SaigonZgodba z zahodne straniJesus Christ SuperstarCabaretGoslač na strehiHello Dolly!Fantom iz opere, Porgy in Bess, Mary PoppinsAladinLevji kraljNotre Dame de Paris in Moulin Rouge!

Koprodukcija: Gledališče Koper, SNG Nova Gorica, Slovensko stalno gledališče, Trst
Krstna uprizoritev

Vstopnice za festivalske prireditve lahko kupite pri blagajni Gledališča Koper, na spletu (https://www.gledalisce-koper.si) ali uro pred predstavo na prizorišču.
Gledališka blagajna je odprta vsak delovnik od 10.00 do 12.00, ob torkih in četrtkih od 15.00 do 17.00.

Zasedba

Režija - Stanislav Moša
Glasbeni vodja in dirigent - Patrik Greblo
Koreografinja - Aneta Majerová
Kostumografinja - Andrea Kučerová
Scenograf - Petr Hloušek
Dramaturg - Mirko Vuksanović
Oblikovalec svetlobe - Jaka Varmuž
Oblikovalec zvoka - Gaber Radojevič
Asistenta režije- Ivan Loboda, Renata Vidič
Pevci in igralci - Tinkara Kovač, Jure Kopušar, Rok Matek, Patrizia Jurinčič Finžgar, Lara Komar, Primož Forte, Petr Gazdík, Anja Drnovšek, Patrik Greblo
Plesalci - Dana Petretič, Eva Tancer, Siniša Bukinac, Angelo Menolascina
Instrumentalisti - Patrik Greblo (klaviature), Boštjan Grabnar (klaviature), Klemen Kotar (pihala)

Datum: 03 jul 2020, 21:30