V nekdanjem skladišču soli Libertas, ki v trenutni programski zasnovi še ni gostil Primorskega poletnega festivala, si bomo 6. julija 2024 ogledali predavanje-performans Borba, ki je zadnji del niza petih predavanj iz cikla Spolna vzgoja II.  

Naše medsebojne odnose in tudi našo spolnost (še vedno) zaznamujejo patriarhalna razmerja. Številna pričevanja o spolnem nasilju kažejo na to, kako zelo je v naši družbi (še vedno) zakoreninjena mizoginija. Obenem primanjkuje struktur, ki bi seksualni užitek priznavale kot pomemben vir ugodja, zadovoljstva in opolnomočenja ter bi pri tem dajale prednost ose­bam, ki so v družbi zatirane.

 Predavanja-performansi z različnih zornih kotov in skozi raznolike uprizoritvene prakse osvetljujejo pravico do seksualnega užitka kot temeljno spolno pravico v okviru človekovih pravic. Temeljijo na pogovorih z ženskami, ki so delile svoje osebne zgodbe, izkušnje in težave ter na intervjujih s strokovnjaki in strokovnjakinjami z različnih področij. 

 V Borbi ustvarjalke rekonstruirajo prizadevanja za reproduktivne pravice v Jugoslaviji, ki so se spolnih pravic dotikala zgolj implicitno, a so utrla pot za to, da danes sploh lahko govorimo o pravici do seksualnega užitka. Ta gledališka pripoved nas opominja, da pravice žensk še zdaleč niso samoumevne.

Vstopnice bodo v predprodaji od ponedeljka, 17. junija 2024, dalje. 

Predprodajna cena (do 26. junija 2024): 25,00 €

Redna cena: 30,00 €

Znižana cena študentje, upokojenci, mladi odrasli (do 30 let): 27,00 €

Datum: 05 jul 2024, 21:30