31. maja 2024 se bomo z razstavo Somrak ustvarjalnosti v Kopru poklonili tržaškemu umetniku Avgustu Černigoju, ki je pomembno zaznamoval prejšnje stoletje, čeprav v njegovem času ni bil ne razumljen ne dovolj cenjen. Bil je "vsestranski umetnik, ki je eksperimentiral v vseh smislih in v vseh smereh in se ni umaknil pred ničemer", je dejal Matteo Bonanomi, avtor monografije Černigoj in avantgarde Srednje Evrope, ki jo bomo predstavili 6. junija 2024, ko bo z nami tudi njen avtor. 

Pred tem bomo na zadnji majski dan ponudili na ogled izbor iz njegove zapuščine, ki jo hranijo v Galeriji Avgusta Černigoja v Lipici. Kustos Dejan Mehmedovič je izbral grafike in kolaže, ki predstavljajo le delček Černigojeve konstruktivistične duše, njegovega najpomembnejšega izraza ter utelešanje njegove zamisli o umetnosti. 

Razstava bo na ogled v Palači Tarsia od petka, 31. maja 2024, naprej, predstavitev monografije, ki je prvi celovit pregled umetnikovega življenja in dela, pa bo nekaj dni kasneje v Palači Gravisi-Buttorai, v hiši Skupnosti Italijanov, ki je podprla ta pomemben projekt in skupaj z galerijo Insula omogočila njegovo izvedbo. Knjiga je izšla v italijanščini, a si želimo, da bi ugledala luč sveta tudi v slovenskem prevodu. 

Obe predstavitvi podpira Mestna Občina Koper.

Datum: 31 maj 2024, 19:00