Na rojstni dan lani preminulega pisatelja Borisa Pahorja, 26. avgusta, pripravljamo pisatelju v Kopru že drugi spominski večer. Letos se mu poklanjamo z novo knjigo, prevodom avtobiografije, ki jo je napisala italijanska novinarka Cristina Battocletti, potem ko je vrsto let prihajala k njemu, on pa ji je pripovedoval o svojem življenju. Knjiga Il figlio di nessuno je izšla leta 2012, lani, kmalu po pisateljevi smrti, pa še dopolnjena izdaja. Pisateljeva zgodba se v knjigi Nikogaršnji sin, ki jo je založila Cankarjeva založba, začne v Lillu, mestu na severu Francije, o katerem Boris Pahor zapiše:

"Prvič, ko sem se zavedel, da sem svoboden, je bilo v Lillu. Bil je 1. maj 1945 in pešačil sem po cestah francoskega mesteca zaslepljen in iz sebe zaradi  živih barv hiš in trgovin. Moral sem se vrniti globoko v spomin, da sem spet našel podobo svojega obstoja pred lagerjem."

V avtobiografiji je podrobno opisano Pahorjevo življenje od zgodnjih let v Trstu naprej in pisateljeve izkušnje turbulentnega 20. stoletja, med katerimi ima pomembno mesto čas, ki ga je preživel v taborišču.  

Film Mož, ki je preveč videl je po besedah producenta Marca Ramseya Pahorjevo zgodovinsko opozorilo, ob tem pa predstavnik BBC še ugotavlja, kako žalostno je, da vprašanja, ki so tako skrbela Borisa Pahorja, niso rešena.  

Preberite več v novicah.

logoosnovni

Datum: 26 avg 2023, 18:00