30. avgusta bodo minili trije meseci, kar je preminil cenjeni pisatelj Boris Pahor. Prav te dni bi bil v pričakovanju rojstnega dne, ki se ga je vselej veselil tudi zaradi vsakoletnega srečanja z bralci in prijatelji ob kakšnem novem izidu. Letošnjega – 109. ni dočakal, a so v pričakovanju že nastajala nova dela. 

Z željo po negovanju avgustovske tradicije in ohranjanju spomina na velikega pisatelja 20. stoletja in dragega prijatelja smo se KD Peter Martinc, katerega častni član je bil, in Društvo Primorski poletni festival, ki je njegovo delo spremljalo dolgo vrsto let, odločili, da pripravimo spominsko prireditev v Kopru, kjer je  velikokrat praznoval rojstni dan  in se družil z bralci.  

Zvesti tradiciji bomo dan po njegovi obletnici rojstva, 27. avgusta 2022, ob 18.00 v Pokrajinskem muzeju v Kopru, pripravili prireditev, na kateri bomo predstavili nove knjižne izdaje in se v mednarodnem krogu poklonili njegovemu spominu. 

Besedo bomo dali Juriju Devetaku, avtorju  romana v stripu Nekropola, ki je izšel pri Mladinski knjigi. Predstavili bomo tudi dopolnjeno izdajo knjige Figlio di nessuno novinarke in pisateljice Cristine Battocletti, ki je izšla pri milanski založbi La nave di Teseo, ter ponatis zbornika Boris Pahor. Scrittore senza frontiere s prispevki 26 avtorjev, ki sta ga uredila Walter Chieregin in Fulvio Senardi in ga je na pobudo KD Ponte rosso izdala založba Mladika ob pisateljevi 108. obletnici rojstva. Letos ga je  ponatisnila. K spominskemu delu večera, ki želi biti poklon spoštovanemu pisatelju in dragemu prijatelju, pa bodo prispevali dr. Urška Perenič, literarna zgodovinarka in predavateljica na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Tatjana Rojc, senatorka in literarna zgodovinarka iz Trsta in Nadia Roncelli, urednica pri založbi Mladika Trst  in dolgoletna pisateljeva sodelavka. Z nami bosta še Pahorjeva prijatelja iz tujine, Thomas Soriano, francoski filozof in profesor  na Visoki umetnostni šoli v Strasbourgu, ki je Pahorja spremljal med obiskom  taborišča Struthof Natzweiler, kjer je bil pisatelj interniran ter producent BBC-ja Marc Ramsay, ki ima največje zasluge za nastanek filma The Man who saw to much/Mož, ki je preveč videl,  filmski izdelek evropske širine in svetovnega dometa. Večer bo povezovalaNeva Zajc.


Prosimo, da svojo prisotnost potrdite na elektronski naslov pp.festival@siol.net do 23. 8. 2022. Vstop na prireditev je brezplačen, a je število mest omejeno.
Datum: 27 avg 2022, 18:00