Kot večina zgodb, ki jih je Mann napisal pred letom 1930, je tudi Mario in čarodej navdahnjen z osebnimi izkušnjami Thomasa Manna. Poletje 1926 je pisatelj z družino preživel v italijanskem letoviškem mestecu Forte dei Marmi, kjer je tudi njegova družina doživela več neprijetnih dogodkov. Novela je napisana v prvi osebi, zato Thomas Mann s svojo družino postane eden od likov zgodbe. Ta se dogaja v izmišljenem italijanskem obmorskem mestecu, kjer nemška družina nemočno opazuje, kako se njihove počitnice obračajo v nepravo smer.

Velika zgodovina se sicer zrcali v malih, navidezno nepomembnih in vsakdanjih detajlih. Sredi splošnega, neotipljivega nelagodja, se zgodi umor Čarodeja, ki je s hipnozo manipuliral ljudi in iz njih potegnil najbolj umazane skrivnosti.

Mann je opisal skrite in skoraj neopazne poti, skozi katere se določene ideologije in strahovi širijo med ljudi, njegovo razmišljanje pa govori tudi sodobnemu človeku, saj je metafora o grožnjah vseh diktatur ter o nevarnostih politične retorike.

Igrajo: Nikla Petruška Panizon, Primož Ekart, Primož Vrhovec, Franko Korošec, Primož Forte, Lučka Počkaj, Tina Gunzek, Francesco Borchi, Ivana Kresevič.  

Nakup vstopnic ↪

Datum: 23 jul 2023, 21:30