PROGRAM
 
Antonio Vivaldi (1678-1741):
Koncert v g-molu R. 439 »La notte«, za flavto in godalni orkester
     1. Largo
     2. Fantasmi: Presto
     3. Largo
     4. Presto
     5. Il sonno: Largo
     6. Allegro

Antonio Vivaldi (1678-1741):
Koncert v F-duru op. 10 št. 1 »La tempesta di Mare«, za flavto in godalni orkester
     1. Allegro
     2. Largo
     3. Presto

Nana Forte (1981):
Last Dance, za godalni orkester (krstna izvedba)

Peter Iljić Čajkovski (1849-1893):
Arija Lenskya iz opere »Evgenij Onjegin«, za flavto in godalni orkester

Aleksander Porfirjević Borodin (1863-1887):
Scherzo v D-duru, za godalni orkester

Eduardo Toldrà (1895-1962):
Vistes al Mar, za godalni orkester
     1. La Ginesta
     2. Nocturn
3. La mar estava alegre

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije je ansambel štirinajstih godalcev, sicer članov simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije. Ustanovil ga je leta 1993 takratni direktor Slovenske filharmonije Boris Šinigoj, izjemni potencial ideje pa je podprlo tudi Ministrstvo za kulturo. V osemindvajsetih letih delovanja je ansambel odigral nad 400 koncertov doma in na mnogih mednarodnih prizoriščih, ki so vselej naleteli na navdušen sprejem pri občinstvu in kritiki. Od leta 1999 ansambel deluje v okviru istoimenskega društva. Spodbuja nastanek novih del, skrbi za notne izdaje in bogatitev godalnega repertoarja, objavlja promocijske zgoščenke in prireja ciklus koncertov Sozvočje svetov v sodelovanju z Narodno galerijo. Ansambel je sodeloval z mednarodno priznanimi slovenskimi glasbeniki, gostil pa je tudi številna tuja imena svetovnih glasbenih odrov. Ansambel je bil v letu 2009 rezidenčni orkester in koproducent Festivala Maribor. Ob nadaljevanju sodelovanja v letu 2010 je ansambel nastopil z Avstralskim komornim orkestrom ACO. Tega leta je društvo prevzelo vlogi producenta Festivala Maribor in partnerja javnega zavoda Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture. Ansamblov repertoar obsega skladbe vseh stilnih obdobij. Posebno pozornost namenja stvaritvam slovenskih avtorjev, tudi najmlajših, ki se šele uveljavljajo. Vse to potrjuje visoko kakovost ter vlogo in pomen Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije v slovenski in evropski poustvarjalni kulturi. Za svoje uspešno delo je ansambel prejel več̌ nagrad. Sedanji umetniški vodja orkestra je Steven Loy.
Člani KGOSF:
I. violine: Jerica Kozole, koncertna mojstrica, Matic Anžej, Mojca Fortin, Verena Rojc
II. violine: Marika Przybył, vodja, Matjaž Porovne, Matjaž Žižek, Žiga Faganel
Viole: Marija Rome, vodja, Tomaž Malej, Marjetka Šuler Borovšak
Violončeli: Igor Škerjanec, Alja Mandič Faganel
Kontrabas: Grega Rus
Umetniški vodja: Steven Loy

Eva-Nina Kozmus je edina slovenska zmagovalka mednarodnega tekmovanja Evrovizijski mladi glasbenik, kjer je dobila prvo nagrado leta 2010 na Dunaju. Pod mentorskim vodstvom prof. Milene Lipovšek je zaključila KGBL v Ljubljani. Leta 2015 je magistrirala na CNSMD-ju v Lyonu v razredu prof. Philippa Bernolda, Gillesa Cottina, Juliena Beaudimenta in Claude Lefebvre. Eva-Nina je redna gostja mednarodnih festivalov in koncertnih dvoran. Uspešno se predstavlja kot solistka in v različnih mednarodnih komornih skupinah. Snemala je za radio in televizijo RTV Slovenija, Arte, ZDF, 3sat. Kot solistka sodeluje z mnogimi orkestri ter dirigenti, kot so Stefan Sanderling, En Shao, Cristian Orosanu, Cornelius Meister, Vladimir Spivakov. Eva-Nina je trenutno solo flavtistka Opernega orkestra Limoges v Franciji. S solo in komornimi koncerti se je že predstavila v mnogih evropskih državah, v Rusiji ter Ameriki. V čast ji je bilo sodelovati z več slovenskimi in tujimi skladatelji in krstno izvesti njihove skladbe. Leta 2012 je izšla zbirka njej posvečenih skladb slovenskih skladateljev, naslovljena Razpoloženja. V letu 2019 je prvič nastopila v vlogi umetniške vodje festivala Alpenarte v Schwarzenbergu (Avstrija), kjer je tudi krstno izvedla njej posvečeno skladbo Eva, irskega skladatelja Sama Perkina.

Rezidenčni ansambel DPG je komorna godalna skupina, ki je nastala na pobudo violinista Žige Cerarja, z namenom obogatili glasbeno ponudbo društva. 


Vstop samo z vabili.


Datum: 11 sep 2021, 19:30