Violinistka Lana Trotovškek je leta 2012 debitirala z Orkestrom Mariinskega gledališča pod vodstvom Valerija Gergijeva. Od takrat je nastopila z več svetovno priznanimi orkestri: leta 2014 z Jurijem Bašmetom in Moskovskimi solisti, leta 2016 z Londonskim simfoničnim orkestrom pod taktirko Gianandrea Noseda, igrala je tudi s Sergejem Krilovim in Litvanskim komornim orkestrom, orkestrom tržaškega opernega gledališča Verdi pod taktirko Tan Duna, z Orkestrom Slovenske Filharmonije, Shangajskim, Sarajevskim, Zagrebškim filharmoničnim orkestrom, orkestrom RTV Slovenija in Komornim orkestrom iz Filadelfije. Bila je članica uspešnega Greenwich Tria, dobitnika nagrade Solti Foundation iz Belgije in prva violinistka kvarteta Badke, zmagovalca tekmovanja Melbourne International Chamber Music Competition.

Lana Trotovšek je redna gostja mednarodnih festivalov, kot so Emilia Romagna Festival, Festival Internacional de Santander, Rheingau Musik Festival, St Magnus Festival, Mittelfest, Festival Aix en Provence, Shanghai International Arts Festival, Aldeburgh Festival, Festival Ljubljana, Dubrovnik Festival ter Al Bustan Festival.
Nastopila je v prestižnih dvoranah, kot so Concertgebow v Amsterdamu, Muziekgebouw v Eindhovnu, Konzerthaus na Dunaju, Teatro la Fenice v Benetkah, v dvorani Wigmore Hall v Londonu, Minato Mirai Hall na Japonskem, Cankarjevem domu ter dvorani Vatroslava Lisinskega v Zagrebu.
Trotovškova je profesorica violine na glasbenem kolidžu Trinity Laban v Londonu, tudi asistentka na ljubljanski glasbeni akademiji, vse pogosteje pa tudi vodi mednarodne mojstrske tečaje po svetu. Igra violino Pietra Antonia dalla Coste iz leta 1750.Čembalistka Masumi Yamamoto je bila rojena v Osaki, na Japonskem, odrasla je v Avstraliji (Gold Coast), od leta 2001 pa živi v Veliki Britaniji. Igrala je v več znamenitih koncertnih dvoranah po Evropi in tudi v daljnji Maleziji, na Japonskem in v Avstraliji. Masumi je redna gostja na BBC Radio 3 in osvajalka nagrade na mednarodnem tekmovanju čembalistov v Brugeu.Masumi je diplomirala z odliko na Glasbenem konzervatoriju Univerze Griffith v Brisbaneu, (Queensland, Avstralija), kjer je študirala klavir pri Leah Horwitz, čembalo pa pod mentorstvom Haguette Brassine. Pozneje je postala mlajša članica orkestra The English Concert z zasedbo Melopoetica. Masumi je doktorirala na Univerzi v Yorku, kjer je študirala pri profesorju Petru Seymourju. Rada poučuje in je predavala na mojstrskih tečajih na konzervatoriju za glasbo Yong Siew Toh v Singapurju in na glasbenem konzervatoriju Univerze Griffith v Queenslandu (Avstralija). Masumi je tudi umetniški vodja serije baročnih koncertov, poimenovanih Sydenham Concerts, in profesorica čembala v dekliški šoli St. Paul’s Girls’ School v Londonu.

Datum: 05 sep 2019, 20:00