France Prešeren
KRST PRI SAVICI
Gledališče Koper
PREMIERA

 

Avtorica koncepta in režiserka: Katja Pegan
Asistent režije: Ivan Loboda
Lektor: Aleš Valič
Avtor glasbe: Patrik Greblo
Koreograf: Miha Krušič
Kostumograf: Andrej Vrhovnik
Scenograf: Milan Percan
Oblikovalec svetlobe: Milan Percan
Dramaturška sodelavka: Helena Šukljan

IGRALCI
Črtomir – Mark Tepšić
Bogomila – Anja Drnovšek
Staroslav, Ribič, Duhovnik – Aleš Valič
Ženska – Mojca Partljič
Matija Čop – Rok Matek

PLESALCI
Črtomir – Siniša Bukinac
Bogomila – Dana Petretič
Noemi Bak, Martina Sokolič, Laura Kopjar, Julija Pegan, Gaia Chiara Zancola, Karla Zancola, Julija Špacapan, Valentina Cibic, Ula Bizjak, Zala Zorko, Živa Zorko, Vita Riccobon, Taja Strgar, Isabel Žbona, Vivjana Rupena, Luna Dobravc, Leš Ivanušič, Mark Gerjevič, Tadej Oprešnik, Gašer Pegelj

Pihalni orkester Piran


Prešernova pesnitev Krst pri Savici velja za slovensko nacionalni ep, s katerim smo se tudi mi, »narod hlapcev«, zapisali na svetovni literarni zemljevid. Nesporno dejstvo je, da pesnitev iz leta 1835, skupaj z drugimi Prešernovimi poezijami, pomeni za Slovence prelomnico v domači literaturi. 

Prešeren je svojo pesnitev sestavil iz treh delov: soneta, posvečenega Matiji Čopu, Uvoda in Krsta. Tudi adaptacija za tokratno uprizoritev je sestavljena iz treh (oziroma štirih) delov, ki pa se ne prekrivajo s Prešernovimi. Prvi del »Pred bitko« se začenja na Blejskem otoku, kjer vidimo Bogomilo, ki skupaj z deklicami poje, pleše in opravlja različna opravila. Staroslav in Ženska (dramski lik, ki ga v Prešernovi pesnitvi ni) pa s Prešernovimi besedami orisujeta kontekst in predstavita Bogomilo. Drugi del »Po bitki« se začne s Črtomirom, ki pri Bohinjskem jezeru razmišlja o samomoru. Tudi v tokratni priredbi je Bogomila tista, ki mu ustavi predrzno roko, in tudi tokrat Črtomir sreča Ribiča, ki ga odpelje v varno zavetje, saj ga povsod iščejo kristjani. V tretjem delu »Pri slapu Savica« pa se začenja dogajanje in medias res, s tem ko Črtomir reče: »O sem, na moje srce, Bogomila!« Četrti del adaptacije , ki je ločen od že omenjenih treh, je v celoti posnet na odru gledališča, Prešernove besede pa so brali igralci v studiu.


Organiziran bo avtobusni prevoz iz Kopra. Cena prevoza je 5,50 eur. Karte za predstavo in prevoz lahko kupite pri blagajni Gledališča Koper. Odhod avtobusa bo ob 20.00 izpred avtobusni postaje Zeleni park (bivša Soča), odhod iz Portoroža pa je predviden ob 22.15.


Vstopnice lahko kupite pri blagajni Gledališča Koper. Blagajna je odprta vsak delovnik med 10.00 in 12.00, ob torkih in četrtkih od 15.00 do 17.00, ter uro pred predstavo. 

Za informacije pokličite na +386 (0)5 663 43 80 ali pišite na info@gledalisce-koper.si