Sofokles - Luciano Delprato
KRALJ OJDIPUS
HNK Ivana pl. Zajca Reka in Mestno gledališče lutk Reka (HR)

Režiser in avtor priredbe: Luciano Delprato
Prevajalka: Nikolina Židek
Igralci in animatorji: Edi Ćelić, Dean Krivačić, Mario Jovev, Damir Orlić, Alex Đaković, Nikola Nedić, Giulio Settimo

Tragedija Kralj Ojdipus, ki si je že v antiki pridobila sloves paradigmatične tragiške umetnine, saj jo je Aristotel v svoji Poetiki izpostavil kot najboljši primer za tragično zmoto junaka, v priredbi in režiji argentinskega režiserja in dramatika Luciana Delprata nagovarja predvsem mlado občinstvo. Napeto »kriminalno« zgodbo o iskanju morilca kralja Laja uprizarja s petimi odličnimi igralci, ki animirajo predmete in lesene, v izrazu karikirane, celo groteskne lutke, ki v oblekah s kravatami (in z izpisanimi imeni likov, ki jih predstavljajo) spominjajo na sodobne politike.

Delpratova priredba sledi Sofoklesovemu izvirniku, vendar pa v tragično tkivo vnaša veliko humorja, šal, kletvic in uličnega govora – kar nas spomni na današnje oblastnike, njihove manipulacije in spletke.


Vstopnice za festivalske prireditve lahko kupite pri blagajni Gledališča Koper, na spletu (https://gledalisce-koper.kupikarto.si/dogodek.php?&dogId=3043&page=2) ali uro pred predstavo na prizorišču.

Gledališka blagajna je odprta vsak delovnik od 10.00 do 12.00, ob torkih in četrtkih od 15.00 do 17.00, ter uro pred predstavo.

T: +386 5 663 43 80
E: info@gledalisce-koper.siDatum: 12 jul 2022, 21:30