V Izoli bomo slišali glas mladih, ki so prisluhnili delu partizanskega pesnika Karla Destovnika – Kajuha. Režiserka Živa Bizovičar je po motivih pesnikovega življenja in dela postavila avtorski projekt Juriš, ki se naslanja na njegovo zapuščino.  

Kajuh danes najverjetneje velja za največjega slovenskega partizanskega pesnika. Vojne ni preživel, vendar pa za njim ostaja obsežen opus, ki ga poglavitno sestavlja poezija, nezanemarljiva pa so tudi njegova pisma, prevodi, proza in dramsko delo Mati. Narodni heroj je padel v napadu nemških vojakov pod streli orožnika slovenske narodnosti.

Medtem ko je v prostoru naše sedanjosti partizansko gibanje le jabolko spora, sladko-kisla polpreteklost našega naroda, se avtorji predstave sprašujejo predvsem o neki minuli, večno mladi generaciji. O generaciji, ki je bila prisiljena sprejemati radikalne odločitve in se je zavestno spremenila iz naivne mladine v glas upora, propagandno trobilo, steklega psa.

V kaj se torej spremeni glas umetnika v vrtincu vojne? Kaj pomeni njegovo (mlado) življenje? In kaj lahko prepoznamo, ko prisluhnemo nekdanjim sanjam prihodnosti, ki jih je že razpihal veter?

Vstopnice bodo v predprodaji od ponedeljka, 17. junija 2024, dalje.

 Predprodajna cena (do 26. junija 2024): 16,00 €

Redna cena: 20,00 €

Znižana cena študentje, upokojenci, mladi odrasli (do 30 let): 18,00 €

Datum: 03 jul 2024, 21:30