Goran Vojnović
JUGOSLAVIJA, MOJA DEŽELA
Gledališče Koper, Gledališče Prijedor (BA), Fundacija Friedrich Ebert Stiftung (DE)


Avtorja dramatizacije: Ivan Velisavljević, Aleksandar Novaković
Režiser: Marko Misirača
Scenografinja: Dragana Purković Macan
Kostumografinja: Jelena Vidović
Avtor glasbe in videa: Petar Bilbija
Oblikovalka odrskega giba: Marija Milenković
Lektorja: Martin Vrtačnik, Nataša Kecman
Asistent režiserja: Ivan Loboda


IGRALCI
Vladan - Blaž Popovski
Duša - Mojca Partljič
Nedeljko - Boris Šavija
Emir - Aleksandar Stojković
Brane - Igor Štamulak
Danilo - Željko Erkić
Nadja - Tjaša Hrovat / Sabina Halilović
Mediha - Miljka Brđanin
Cera, Risto - Dean Batoz
Katarina, Kosa - Mirela Predojević


Tonski tehnik Alen Kump,  Lučni mojster Siniša Milić, Videotehnik Martin Belac, Maskerka Sara Longar, Rekviziter in odrski tehnik Vasja Bradač, Garderoberki Anja Ukovič, Karolina Rulofs, Vodja tehnike Ivo Štokovič, Odrski mojster Franc Kramperšek.


Premiera I
9. junija 2021 v Gledališču Prijedor

Premiera II

30. julija 2021 na Martinčevem trgu v Kopru na 28. Primorskem poletnem festivalu


V Vojnovićevem romanu Jugoslavija, moja dežela (2012), ki z naslovom parafrazira nekdanji slovenski turistični slogan, a nas s spomini glavnega junaka romana nenehno vrača v čas nekdanje skupne države, spremljamo potovanje Vladana Borojevića po Balkanu in njegovo iskanje očeta Nedeljka, Srba, oficirja nekdanje Jugoslovanske ljudske armade, danes vojnega zločinca na begu pred oblastmi, ki je malega Vladana in njegovo mamo, Ljubljančanko Dušo, nenapovedano zapustil v začetku devetdesetih in od takrat v otroških očeh obveljal za mrtvega. Tesnobno potovanje, na katerem se mora Vladan soočiti s svojimi življenjskimi travmami, strahovi in ponovno najti svojo identiteto. Spomini iz otroštva se tako prekrivajo s pripovedovalčevo sedanjostjo, soočenje obeh časovnih pasov pa literarne osebe prikazuje v vsej njihovi kompleksnosti.

Roman, ki se je slovenskemu filmskemu in televizijskemu režiserju ter scenaristu, pisatelju in kolumnistu Goranu Vojnoviću porodil iz resnične zgodbe oficirskih otrok, s katerimi se je do svojega enajstega leta vsako poletje družil v Pulju, potem pa so nekega dne preprosto »izginili«, je avtor priredil tudi za oder. Krstno pa so ga v režiji Ivice Buljana konec sezone 2014/15 uprizorili na odru ljubljanske Drame.

Za uprizoritev v koprodukciji Gledališča Koper, Gledališča Prijedor in Fundacije Friedrich Ebert Stiftung sta Vojnovićev roman dramatizirala dramaturg Ivan Velisavljević in Aleksandar Novaković. Režiser uprizoritve je Marko Misirača, ki smo ga v Gledališču Koper spoznali kot režiserja gostujoče predstave Sinovi umirajo prvi na 26. Primorskem poletnem festivalu.


Vstopnice lahko kupite pri blagajni Gledališča Koper. Blagajna je odprta vsak delovnik med 10.00 in 12.00, ob torkih in četrtkih od 15.00 do 17.00, ter uro pred predstavo. Vstopnice so na volju tudi na spletu: https://gledalisce-koper.kupikarto.si/dogodek.php?&dogId=2737&page=2

Za informacije pokličite na +386 (0)5 663 43 80 ali pišite na info@gledalisce-koper.si.

Datum: 31 jul 2021, 21:30