Balet Grk Zorba je nastal po motivih romana Življenje in nravi Aleksisa Zorbe Nikosa Kazantzakisa. Skladatelj Mikis Theodorakis, eden največjih ambasadorjev grške glasbe v svetu, je glasbo najprej napisal za film, uspešnico, ki je kandidirala za kar sedem oskarjev. Skupaj s koreografom in režiserjem Lorco Massinom sta balet postavila poleti 1988 na festivalu v Areni v Veroni. Uspeh je bil izjemen, do danes pa si ga je v več različicah ogledalo več kot dva milijona ljudi po vsem svetu. Znameniti ples sirtaki, ki je na način, kot ga poznamo danes, nastal prav v filmu, pa velja še danes za najbolj znan grški ples.

V SNG Maribor so balet prvič izvedli aprila 2004, poleti pa bo v okviru Primorskega poletnega festivala nastopili tudi v Portorožu. Po dvajsetih letih so ga aprila letos postavili v novi zasedbi, izjema je Sergiu Moga, in osvežili sceno in kostume.

Vstopnice po redni ceni lahko kupite na spodnji povezavi ali na blagajni Avditorija Portorož, kjer pa velja tudi redna znižana cena za študente, upokojence, mlajše od 30. let in člane društva PPF. 

KUPITE VSTOPNICO

Pokrovitelj predstave je Intesa Sanpaolo Bank.

intesa sanpaolo banklogo

Datum: 12 jul 2024, 21:00