Clugov Faust je ambiciozen podvig, pristen narativni balet, ki pripoveduje večstoletno legendo o liku iščočega duha, ranocelniku in alkimistu, ki dušo proda hudiču v zameno za napoj mladosti.

Zgodba je doživela več literarnih in gledaliških obdelav, le redko plesnih. Faust Johanna Wolfganga von Goetheja se spoprime z večno in težko odločitvijo: zemeljski blagor za ceno lastne duše. Prvi del prikazuje Fausta med podleganjem skušnjavam, izročanje duše, ki omogoči zgolj kratkotrajne užitke, vodi v pogubljenje.

Na teh izhodiščih Edward Clug ustvari iskriv gledališki dogodek. Temačna in tragična zgodba, začinjena s črnim humorjem, je podana v nizu navdihujočih odrskih trenutkov.

Avtor partiture je Milko Lazar, dolgoletni sodelavec Edwarda Cluga; scenograf je Marko Japelj, prav tako Clugov stalni sodelavec, ki je zasnoval kompleksno odrsko sliko.

Produkcija naglega tempa, zvečine uprta v narativnost, vseskozi navdušuje z drobnimi detajli, fabulo pa podpirata močna dramaturgija in učinkovita zgradba. Ansambel, dopolnjen z mladimi člani ponudi navdihujočo plesno dramo.

NZ

sng maribor

Datum: 02 feb 2024, 19:30