Wolfgang Amadeus
Mozart DON GIOVANNI
Fondazione teatro La Fenice di Venezia


dirigent Robert Treviño
režiser Damiano Michieletto
scene Paolo Fantin
kostumi Carla Teti
luči Fabio Barettin


Don Giovanni Alessio Arduini
Donna Anna Desirée Rancatore
Donna Elvira Carmela Remigio
Don Ottavio Leonardo Cortellazzi
Leporello Omar Montanari
Commendatore Gianluca Buratto
Zerlina Laura Ulloa
Masetto Lodovico Filippo Ravizza
Orkester in zbor gledališča La Fenice

Gledališče La Fenice v Benetkah je referenčna operna hiša v svetovnem merilu. V svoji dolgi zgodovini je krstilo opere Rossinija, Verdija, Stravinskega (in mnogih drugih), ki so danes kultne mojstrovine. V zadnjih desetletjih pa se gledališče ponaša z uprizoritvami, ki so se zapisale v zgodovino operne režije. Med temi smo si že ogledali Carsenovo branje Verdijeve Traviate in Bizetovo Carmen v interpretaciji režiserja Calixta Bieita. V letu 2024 bo sledila še ena od teh režijskih in glasbenih mojstrovin: Mozartov Don Giovanni v režiji Damiana Michieletta.

Michieletto je eden najbolj iskanih opernih režiserjev na svetu. Med njegovimi nagrajenimi režijami je uprizoritev opere Don Giovanni prejela Nagrado Abbiati (najbolj prestižno priznanje za umetniške dosežke, ki ga podeljujejo italijanski glasbenih kritiki) za scene in kostume ter kar pet Opera Award za režijo, scene, postavitev, kostume, predstavo v celoti. Od leta 2010 je uprizoritev redno prisotna v repertoarju gledališča La Fenice zaradi povpraševanja mednarodne publike, ki si s to predstavo privošči doživljanje sijajnega “klasika”. 

Zgodba se dogaja v času, ko je opera nastala in sicer na koncu 18. stoletja. Michieletto si je za zadnje pustolovščine legendarnega zapeljivca predstavljal dogajanje v zaprtem prostoru zapuščene vile, ki je simbol duše, mentalnega stanja. Tudi na tem ponotranjenem prizorišču je Don Giovanni motor zgodbe, simbol strasti in energije, ki privabi k sebi vse ostale like in jih na različne načine osvaja in uničuje. Vsak se v tej nekoč razkošni vili izgubi med zasledovanjem lastnih obsesij in želja. Ena najlepših in najbolj vznemirljivih Mozartovih oper, ki se poigrava z mejo med življenjem in onstranom, je polna obče znanih arij, duetov in skupinskih prizorov, ki od leta 1787 zapeljujejo tudi gledalce z glasbo genialnega skladatelja in z besedami hudomušnega libreta pustolovca Lorenza Da Ponteja. Na naši popoldanski ponovitvi bo orkester beneškega gledališča vodil ameriški dirigent Robert Treviño. Pevska zasedba bo vrhunska, s priznanimi pevci, ki se lahko ponašajo z dolgoletno izkušnjo v interpretaciji teh vlog: fascinanten Alessio Arduini kot Don Giovanni, strastna Carmela Remigio, Desiree Rancatore kot plemenita Donna Anna. Na avtobusu bomo kot običajno ponudili tudi uvod v ogled opere in uprizoritve.
Datum: 19 maj 2024, 15:30